Njoftime

Gjithçka duhet të dini për teknologjinë 5G

Shkruan për Joer.al: Erjola Hasa

Çfarë është 5G?
5G është një gjeneratë e re teknologjie wifi e cila pritet të ndryshojë mënyrën e jetës dhe punës. 5G do të jetë shumë e shpejtë dhe do të bëjë të mundur lidhjen e pajisjeve me shpejtë dhe më mirë sesa 4G LTE. Rrjeti 5G filloi të shfaqet në fillim në amerikë dhe në mbarë botën në vitin 2018, por akoma është në fillimet e përhapjes. Sipas eksperteve potenciali i përhapjes është shumë i madh.

Pse 5G?
Kompanitë nëpër botë po garojnë të kenë rrjetet më të shpejtë ose më të mëdhenj 5G. Dhe vendet po konkurrojnë të jenë të parat që vendosin plotësisht funksionale, në shkallë vendi 5G. Kjo për shkak se përfitimet e teknologjisë së re pritet të nxisin teknologjitë e reja transformuese, jo vetëm për konsumatorët, por edhe për bizneset, infrastrukturën dhe aplikimet mbrojtëse.

Përfitimet e 5G?
Perfitimi me I madh I 5G ka të bëjë me shpejtësinë.,por ka edhe gjurmë të tjera. 5G do të ketë gjerësi më të madhe të bandës, do të thotë se mund të trajtojë shumë pajisje më të lidhura sesa rrjetet e mëparshme. Kjo do të thotë qe cilesia e e sherbimeve do te rritet.Dhe kjo do të mundësojë pajisje edhe më të lidhura si furçat e dhëmbëve të zgjuar dhe makinat vetë-drejtuese.

5G do të zvogëlojë gjithashtu vonesën - koha që duhet për një telefon celular (ose pajisje tjetër të lidhur) për të bërë një kërkesë nga një server dhe për të marrë një përgjigje - në praktikisht zero. Dhe do ta bëjë komunikimin me platformat cloud (mendoni se Shërbimet Ueb Web dhe Microsoft Azure) më të shpejtë dhe më të lehtë.

Si punon 5G?
Me 5G, sinjalet funksionojnë me frekuenca të reja radiofonike, që kërkon azhurnimin e radiove dhe pajisjeve të tjera në kullat e qelizave. Ekzistojnë tre metoda të ndryshme për ndërtimin e një rrjeti 5G, në varësi të llojit të pasurive që një transportues wireless ka: rrjet me bandë të ulët (zonë me mbulim të gjerë, por vetëm rreth 20% më shpejt se 4G), rrjet me bandë të lartë (shpejtësi të shpejtë)
dhe rrjeti i brezit të mesëm (balancon shpejtësinë dhe mbulimin).

Transportuesit që ndërtojnë rrjete super të shpejtë 5G duhet të instalojnë me mijëra site qelizash të vogla - me madhësinë e kutive të picave - në shufra të lehta, mure ose kulla, shpesh në afërsi relativisht të vogël me njëra-tjetrën. Për këtë arsye, rrjetet super të shpejtë po vendosen më shumë qytet nga qyteti. Përfundimisht, shumica e transportuesve amerikanë do të kenë një përzierje të llojeve të ndryshme të rrjetit që do të mundësojnë mbulim të gjerë dhe shpejtësi të shpejtë.

Shpejtësia e 5G?
Rrjetet më të shpejtë 5G pritet të jenë të paktën 10 herë më shpejt se 4G LTE, sipas grupit të tregtisë së industrisë pa tel GSMA. Disa ekspertë thonë se përfundimisht mund të jenë 100 herë më të shpejtë. Kjo është mjaft e shpejtë për të shkarkuar një film dy orë në më pak se 10 sekonda, kundrejt rreth 7 minutash me 4G. Shpejtësitë aktuale të shkarkimit do të varen nga një numër faktorësh, përfshirë vendndodhjen dhe trafikun e rrjetit.

Si mund ta perdorim 5G?
Për t'u lidhur me dhe për të marrë përfitimet e një rrjeti 5G, konsumatorët duhet të kenë pajisje me 5G. Samsung, Motorola, Huawei, LG, OnePlus dhe disa prodhues të tjerë pajisjesh kanë lëshuar telefona 5G. Apple pritet të lëshojë një iPhone 5G më vonë në vjeshtën e vitit 2020. Disa kompani - përfshirë prodhuesit dhe NFL - po punojnë gjithashtu me transportues për të instaluar rrjete personale 5G në mënyrë që ata të mund të korrnin përfitimet pa pritur për pjesmarrjen mbarëkombëtare.

A ka të meta?
Miratimi i rëndësishëm i 5G do të zgjasë me vite - grupi i tregtisë së industrisë GSMA vlerëson se deri në vitin 2025, rreth gjysma e lidhjeve mobile do të jenë 5G (pjesa tjetër do të jetë teknologji më e vjetër, si 4G dhe 3G). Ekzistojnë gjithashtu shqetësime midis rregullatorëve dhe të tjerëve për sigurinë e 5G, veçanërisht pasi teknologjitë thelbësore si veturat dhe sistemet e kujdesit shëndetësor do të ndërtohen në krye të rrjetit.

A është 5G i rrezikshëm?
Megjithëse 5G mund të përmirësojë jetën e përditshme, disa konsumatorë kanë shprehur shqetësim për rreziqet e mundshme shëndetësore. Shumë nga këto shqetësime janë përdorimi mbi 5G i rrezatimit të valës milimetër më të lartë të energjisë.

"Shpesh ka konfuzion midis rrezatimit jonizues dhe jo-jonizues sepse termi rrezatim përdoret për të dy," tha Kenneth Foster, një profesor i bio-projektimit në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë. "E gjithë drita është rrezatim sepse thjesht është energji që kalon nëpër hapësirë. Radiationshtë rrezatimi jonizues është i rrezikshëm sepse mund të prish lidhjet kimike."

Rrezatimi jonizues është arsyeja që ne e veshim ekranin e diellit jashtë sepse drita ultravjollcë me gjatësi vale të shkurtër nga qielli ka energji të mjaftueshme për të trokitur elektrone nga atomet e tyre, duke dëmtuar qelizat e lëkurës dhe ADN-në. Valët milimetrike, nga ana tjetër, janë jonizuese sepse ato kanë gjatësi vale më të gjata dhe nuk kanë energji të mjaftueshme për të dëmtuar direkt qelizat.

"Rreziku i vetëm i vendosur nga rrezatimi jo-jonizues është ngrohja shumë," tha Foster, i cili ka studiuar efektet shëndetësore të valëve të radios për gati 50 vjet. "Në nivele të larta të ekspozimit, energjia e frekuencës radio (RF) me të vërtetë mund të jetë e rrezikshme, duke prodhuar djegie ose dëme të tjera termike, por këto ekspozime zakonisht ndodhin vetëm në mjediset profesionale pranë transmetuesve të frekuencës radio me fuqi të lartë, ose ndonjëherë në procedurat mjekësore të shkuara keq. "

Në 2018, Programi Kombëtar i Toksikologjisë lëshoi një studim dhjetëvjeçar, i cili gjeti disa prova të një rritje të tumoreve të gjëndrave mbiveshkore dhe veshkave te minjtë meshkuj të ekspozuar ndaj rrezatimit RF të emetuar nga celularët 2G dhe 3G, por jo tek minjtë apo minjtë femra. Kafshët u ekspozuan niveleve të rrezatimit katër herë më të larta se niveli maksimal i lejuar për ekspozimin e njeriut.

Shumë kundërshtarë ndaj përdorimit të RF studimit për zgjedhjen e qershive që mbështesin argumentin e tyre, dhe shpesh injorojnë cilësinë e metodave eksperimentale ose mospërputhjen e rezultateve, tha Foster. Edhe pse ai nuk pajtohet me shumë përfundime që skeptikët kanë për gjeneratat e mëparshme të rrjeteve celulare, Foster pajtohet që ne kemi nevojë për më shumë studime mbi efektet e mundshme shëndetësore të rrjeteve 5G.

"Të gjithë që njoh, përfshirë edhe mua, rekomandojnë më shumë kërkime mbi 5G sepse nuk ka shumë studime të toksikologjisë me këtë teknologji," tha Foster.

Për ithtarët e 5G, shumë besojnë se përfitimet që 5G mund t'i ofrojë shoqërisë tejkalojnë të panjohurat.

"Unë mendoj se 5G do të ketë një ndikim transformues në jetën tonë dhe të mundësojë gjëra thelbësisht të reja," tha Krishnaswamy. "Cilat do të jenë ato lloje të aplikacioneve dhe cili është ai ndikim, ne nuk mund ta themi me siguri tani. Mund të jetë diçka që na merr në befasi dhe me të vërtetë ndryshon diçka për shoqërinë. Nëse historia na ka mësuar ndonjë gjë, atëherë 5G do të të jetë një shembull tjetër i asaj që wireless mund të bëjë për ne ".

Etiketat:
, ,
admin
info@joer.al
Asnjë koment

Postoni një koment